Nationale Archeologie Dagen 2018

Tijdens de Nationale Archeologie Dagen en in de herfstvakantie laat Stichting In onsen Lande van Valckenborgh u kennismaken met Valkenburgs prehistorie door diverse activiteiten; voor iedereen vanaf ca. 8 jaar. Zie ook ons programma op de website van Nationale Archeologie Dagen. In het voorjaar van 2017 heeft de stichting IoLvV het boek: 'Uit Valkenburgs vroegste verleden' van Hub Pisters uitgegeven. Dit is bij de activiteiten tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar.

1. Ontdek prehistorisch Valkenburg bij de vuursteenmijn

Meer dan 6000 jaar geleden ontgonnen de mensen in en rond Valkenburg stukken bos om hun akkers aan te leggen. Zij hoorden bij de eerste boeren in Nederland: de Agrarische revolutie ! De vuurstenen bijlen waarmee zij de bomen kapten maakten zij uit Valkenburgvuursteen. Zij hadden zoveel daarvan nodig, dat zij mijntjes moesten aanleggen om die vuursteen uit de kalkbodem (mergel) te halen. Op de Plenkertstraat in Valkenburg zijn de resten van vuursteenmijntjes van meer dan 5000 jaar oud te zien. Gewoon, vanaf de straat, uniek in Europa ! Een van Nederlands oudste Rijksmonumenten. Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2018 krijg je verhalen en uitleg over de prehistorische mijnwerkers, de mijntjes, de ontdekking ervan en archeologische onderzoek van de Steentijd in Valkenburg. Je ziet de mijntjes en ziet en voelt bijlen, mijnwerkershakken en ander gereedschap die van vuursteen gemaakt zijn.

Waar: Arch. Rijksmonument Vuursteenmijntjes, Plenkertstraat 53 6301GL Valkenburg aan de Geul
Wanneer: Zaterdag 13 en zondag 14 oktober van 11.00 - 17.00 u zijn constant mensen van de Stichting in onsen Lande van Valckenborgh ter plekke.
Kosten: Gratis. Aanmelden is niet nodig.

2. Presentatie ‘Valkenburgs prehistorie’

In het Museum Land van Valkenburg wordt een powerpoint presentatie gegeven over Valkenburgs prehistorie, met bijzondere aandacht voor Valkenburgvuursteen en de vuursteenmijnbouw. Naast de presentatie, die ongeveer een uur duurt, worden ook tastbare objecten getoond. Je kunt zelf vuurstenen, artefacten, originele en replica van prehistorische werktuigen zien én voelen! Na deze presentatie is er een wandeling (ca. 700 meter, met uitleg over het landschap) naar het archeologisch Rijksmonument Vuursteenmijntjes aan de Plenkertstraat. Dit is één van de oudste monumenten in Nederland en één van de twee prehistorische vuursteenmijncomplexen die in Nederland ontdekt zijn. En, uniek in Europa: te zien vanaf de straat!

Waar: Museum Land van Valkenburg Grotestraat Centrum 31; later bij Vuursteenmijntjes
Wanneer: Donderdag 18 en 25 oktober 14.00 – 16.00 u
Kosten: De stichting In onsen Lande van Valckenborgh doet dit gratis, de kosten zijn beperkt tot entree voor het museum: voor volwassenen € 6,- of museumjaarkaart, kinderen korting. Hiervoor aanmelden a.u.b. bij Museum Land van Valkenburg: info@museumlandvanvalkenburg.nl of 0436016394 www.museumlandvanvalkenburg.nl

Wist je dit?

Vuursteen, bestaande uit siliciumdioxide (SiO 2 ), was het belangrijkste materiaal voor werktuigen in de Agrarische Revolutie; nu beleven wij de Digitale revolutie. Belangrijkste ‘werktuig’ hierin: de computerchip; gemaakt van: siliciumdioxide (SiO 2 ) !!

iolvv logo museum logo 100701 neg
© Copyright IOLVV

Facebook