Nieuws 2015

Dag van de Archeologie

Op zondag 22 november 2015 presenteert stichting In onsen Lande van Valckenborgh de prehistorie van Valkenburg e.o. op de Dag van de Archeologie in Maastricht.
Plaats: Centre Céramique | Avenue Céramique 6221 KV Maastricht
Tijd: 13.00-17.00 u.
Vrij entree.
Activiteiten voor jong en oud
Infomarkt / 13. 00 - 17.00u.
In de hal vind je verschillende informatiekraampjes. Bijvoorbeeld over  welk archeologisch beleid van toepassing is op jouw buurt, hoe een Middeleeuws zwaard wordt gerestaureerd en wat er in Valkenburg en omstreken gevonden werd en nog altijd te zien is.


Zie ook:
http://www.centreceramique.nl/agenda?pi=48&event_item_id=1011&from=0


    2015 10 16 PERSBERICHT Boekpresentatie 21 nov2015

BOEKPRESENTATIE: ‘Beeldverslag van het Rooms Katholieke erfgoed’

Op zaterdagmiddag 21 november a.s. wordt ‘Beeldverslag van het Rooms Katholieke erfgoed’ gepresenteerd, het derde boek van Frans Pluijmaekers, dat hij maakte in samenwerking met Marius Coolen.
Het boek is gedrukt en uitgegeven door Drukkerij Donath B.V./Uitgeverij C.K.Z. – Zeist.
Tijd: zaterdag 21 november 2015, 14.00 u.-16.00 u.
Plaats: ’t Geboew, Warande 43, 6305 AX  Schin op Geul (www.geboew.nl)  
De presentatie wordt verzorgd door Stichting In onsen Lande van Valckenborgh, waarvan Frans Pluijmaekers bestuurslid is.

Dit derde boek is voor Frans Pluijmaekers de kroon op zijn levenswerk.
Eerder gaf hij met selecties uit zijn verzameling van honderdduizenden prentjes zicht op een aantal aspecten van de R.K. beeldcultuur met ‘Gedachtenisprentjes’ (2004) en ‘Prentjes uit de rijke Rooms Katholieke cultuur’ (2011).
Dit boek geeft een nog breder overzicht met meer dan 2000 prentjes uit wel twintig landen in vele soorten en vormen, zoals die al honderden jaren tot op heden gemaakt worden door en voor katholieken over de hele wereld. Allerlei thema’s bieden als het ware een reis in beelden door het katholieke geloof:  God, Jezus, Maria, engelen, heiligen, de heilige schrift, de eucharistie, Kerk en samenleving, Kerk en hiërarchie, Kerk en kunst, kind en opvoeding, liturgische gebeden, enz.  
Korte teksten geven toelichting en verwijzingen naar gespecialiseerde boeken en websites.

Het is een kijkboek in optima forma, geheel in kleur, hardcover, formaat 21  x 26 cm, ca. 400 pagina’s, gebonden, in beperkte oplage: een uniek boek ! (En een mooi cadeau voor de feestdagen.)

De presentatie is vrij toegankelijk voor belangstellenden.
Het boek is er natuurlijk in te zien en u kunt het op deze presentatie nog kopen voor € 43,95. (En laten signeren !). (Alleen op deze presentatie nog even de prijs van de voorintekening, die liep tot 15 oktober. Verder na 15 okt. € 48,95 incl. verzendkosten, via uitgever of auteur.)


Klik op afbeelding voor vergroting

 


IOLVV nu ook op Facebook

VUURSTEENMIJNBOUW in Valkenburg
Introductie en bezoek prehistorische vuursteenmijnen
Stichting In Onsen Lande van Valckenborgh i.s.m. Museum Land van Valkenburg
Woensdag 21 en 28 oktober 2015 in het kader van Oktober Mergel Maand

Woensdag 21 en 28 oktober 2015
14.00 - 15.00 u. Presentatie over vuursteenmijnbouw , mergel , vuursteen, prehistorische werktuigen. In Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31 Valkenburg aan de Geul
15.00 - 16.00 u. Wandeling naar en bezichtiging van het Rijksmonument Vuursteenmijntjes aan de Plenkertstraat, begeleid door gidsen van de stichting IoLvV.
Deelname € 6,- p.p. Museumjaarkaart geldig. Kinderen onder 12 jaar onder begeleiding gratis.
Aanmelden: info@museumlandvanvalkenburg.nl 043-6016394 of info@iolvv.nl 043 6016494
Bekijk hier het affiche.


Nieuw boek van Frans Pluijmaekers
In het najaar van 2015 verschijnt weer een boek van Frans Pluijmaekers waarin hij met prentjes uit zijn verzameling een ‘Beeldverslag van het katholiek erfgoed’ geeft. Eerder gaf hij ‘Gedachtenisprentjes’  (2004) uit en ‘Prentjes uit de rijke Rooms Katholieke cultuur.’  (2011). In die boeken gaf hij met selecties uit zijn verzameling van honderdduizenden prentjes zicht op resp. de geschiedenis, vormgeving en functies van gedachtenisprentjes (‘doodsprentjes’)  en op de beleving en verbeelding van ‘de tijd’ en de sacramenten.
Lees meer...
In de zomer- en herfstvakantie 2015 organiseert Stichting In Onsen Lande van Valckenborgh in samenwerking met Museum Land van Valkenburg

Vuursteenmijnbouw in Valkenburg
Introductie en bezoek vuursteenmijnen in Valkenburg
Voor ieder die meer wil weten van de allereerste mijnbouw in ons land en van de rijke prehistorie van Valkenburg en omgeving. Ook voor kinderen van de basisschool is deze presentatie boeiend door beelden en tastbare materialen !

In de zomervakantie: woensdag 15 en 29 juli en 12 en 26 augustus 2015
en in de herfstvakantie: woensdag 21 en 28 oktober 2015
14.00 - 15.00 u. Presentatie over vuursteenmijnbouw, mergel, vuursteen, prehistorische werktuigen.
In Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31  Valkenburg aan de Geul
15.00 - 16.00 u. Wandeling naar en bezichtiging van het Rijksmonument Vuursteenmijntjes aan de Plenkertstraat, begeleid door gidsen van de stichting IoLvV.

Deelname € 6,- p.p. (incl. bezoek museum) Museumjaarkaart geldig; kinderen onder 12 jaar onder begeleiding gratis. Liefst aanmelden: info@iolvv.nl   tel. 043 6016494 of bij  
Museum Land van Valkenburg   info@museumlandvanvalkenburg.nl   tel.: 043-6016394  

===============================================================================

Nieuw boek van Frans Pluijmaekers

In het najaar van 2015 verschijnt weer een boek van Frans Pluijmaekers waarin hij met prentjes uit zijn verzameling een ‘Beeldverslag van het katholiek erfgoed’ geeft. Eerder gaf hij ‘Gedachtenisprentjes’  (2004) uit en ‘Prentjes uit de rijke Rooms Katholieke cultuur.’  (2011).  
Zie ook http://www.iolvv.nl/cultuurhistorie
In deze boeken gaf hij met selecties uit zijn verzameling van honderdduizenden prentjes zicht op resp. de geschiedenis, vormgeving en functies van gedachtenisprentjes (‘doodsprentjes’)  en op de beleving en verbeelding van ‘de tijd’ en de sacramenten. Daarbij dan uitgebreid tekst en uitleg van Victor Spauwen en Susan Verspaandonk.
Dit derde boek: ‘Beeldverslag van het katholiek erfgoed’ wordt nóg meer dan de voorafgaande een kijkboek. Met het vastleggen van deze beeldcultuur van het katholieke geloof wil Frans Pluijmaekers deze voor het nageslacht bewaren en velen laten genieten van haar schoonheid.
   
Voor dit boek heeft de auteur, bijgestaan door Marius Coolen, meer dan 2000 prentjes uitgezocht; devotieprentjes in vele soorten en vormen, zoals die al honderden jaren tot op heden gemaakt worden door en voor katholieken over de hele wereld. Uit een twintigtal landen komen voorbeelden.
Vele thema’s in 15 hoofdstukken bieden a.h.w. een reis in beelden door het katholieke geloof van de laatste eeuwen:  God, Jezus, Maria, engelen, heiligen, de heilige schrift, de eucharistie, Kerk en samenleving, Kerk en hiërarchie, Kerk en kunst, kind en opvoeding, liturgische gebeden  Een korte tekst leidt die thema’s in en geeft verwijzingen naar meer gespecialiseerde boeken en websites.

Om de pracht van de prentjes goed zichtbaar te maken wordt het boek geheel in kleur uitgegeven met hardcover, ca. 400 pagina’s , 21 (br) x 26,7 (h).  Prijs: max. € 50,- Meer informatie bij de auteur:
Frans Pluijmaekers    Jhr. v. d. Maesenstraat 57    6336 VB Hulsberg    Tel. 045-4051872
e-mail: fpluijmaekers1945@kpnmail.nl
© Copyright IOLVV

Facebook