Nationale Archeologie Dagen 2017

Tijdens de Nationale Archeologie Dagen en in de herfstvakantie laat Stichting In onsen Lande van Valckenborgh u kennismaken met Valkenburgs prehistorie door diverse activiteiten; voor iedereen vanaf ca. 8 jaar. Zie ook https://www.archeologiedagen.nl/programma/

In het voorjaar van 2017 heeft de stichting IoLvV het boek: 'Uit Valkenburgs vroegste verleden' van Hub Pisters uitgegeven. Dit is bij de activiteiten tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar.

1. Kijk in de vuursteenmijn

Neem op eigen gelegenheid een kijkje in een echte vuursteenmijn! Bekijk (vanaf de straat !) het werk van de mijnwerkers van 5000 jaar geleden en hoor hoe zij hier schachten en gangen groeven om hun ‘staal van de prehistorie’ te vinden. Voel hun werktuigen en de hardheid, het gewicht en de scherpte van de vuursteen en leef mee met ‘De kinderen van de vuursteenmijn’ in hun verhaal. Op deze manier proef je iets van het leven in Valkenburg 5000 jaar geleden!

De mensen van Stichting In onsen Lande van Valckenborgh staan bij de mijntjes en vertellen de verhalen over de vuursteenmijnbouw en de ontdekking ervan in Valkenburg. In Brasserie
Leonardus (tegenover de mijntjes) wordt een spannend verhaal met beelden verteld over wat kinderen 5000 jaar geleden meemaakten bij de vuursteenmijn.

Waar: Arch. Rijksmonument Vuursteenmijntjes, Plenkertstraat 53 6301GL Valkenburg aan de Geul
Wanneer: Zaterdag 14 en zondag 15 oktober van 10.00 - 17.00 u
Kosten: Gratis

20171015 IOLVV Nationale Archeologie Dagen 2017 2 20171015 IOLVV Nationale Archeologie Dagen 2017 3

 

20171014 IOLVV Nationale Archeologie Dagen 2017 1 20171015 IOLVV Nationale Archeologie Dagen 2017 4

2. Wandeling door prehistorisch Valkenburg

Loop mee met deze wandeling onder leiding van Hub Pisters. Vanaf de vuursteenmijntjes aan de Plenkertstraat wandelen we voornamelijk ten Zuiden van de Geul rond het stadje. U zult het  landschap van mergel, vuursteen, kiezel en löss beleven, verteld krijgen hoe de mens hier gedurende meer dan 100.000 jaar aanwezig was en zijn sporen achterliet. Neem een kijkje in deze schatkamer voor archeologen! De prehistorie komt dichtbij door de kennis en verhalen van Hub Pisters, die hier meer dan 40 jaar onderzoek deed. Loop met hem mee, ga in gesprek en ontdek hoeveel prehistorie hier nog   zichtbaar gemaakt wordt. NB: Geaccidenteerd terrein, bospaadjes, goede wandelschoenen en kleding aanbevolen! Bij (al te) slecht weer: info en lezing in de Brasserie.

Waar: Start bij Brasserie Leonardus, Plenkertstraat 80 Valkenburg (tegenover Vuursteenmijntjes)
Wanneer: Zaterdag 14 oktober van 10.00 - 12.00 u
Kosten: Gratis. Wel vooraf aanmelden: info@iolvv.nl

3. Presentatie ‘Valkenburgs prehistorie’

In het Museum Land van Valkenburg wordt een powerpoint presentatie gegeven over Valkenburgs prehistorie, met bijzondere aandacht voor Valkenburgvuursteen en de vuursteenmijnbouw. Naast de presentatie, die ongeveer een uur duurt, worden ook tastbare objecten getoond. Je kunt zelf vuurstenen, artefacten, originele en replica van prehistorische werktuigen zien én voelen! Na deze presentatie is er een wandeling (ca. 700 meter, met uitleg over het landschap) naar het archeologisch Rijksmonument Vuursteenmijntjes aan de Plenkertstraat. Dit is één van de   oudste monumenten in Nederland en één van de twee prehistorische vuursteenmijncomplexen die in Nederland ontdekt zijn. En, uniek in Europa: te zien vanaf de straat! Bij heel slecht weer   kan het tweede uur ook anders ingevuld, binnen het museum.

Waar: Museum Land van Valkenburg Grotestraat Centrum 31; later bij Vuursteenmijntjes
Wanneer: Woensdag 18 oktober 14.00 – 16.00 u
Kosten: De stichting In onsen Lande van Valckenborgh doet dit gratis, de kosten zijn beperkt tot entree voor het museum: voor volwassenen € 6,- of museumjaarkaart, kinderen < 12 jaar gratis. Deze presentatie is ook nog op 25 oktober.
© Copyright IOLVV

Facebook